16
Huhtikuuta, 2025
Toimisto
Julkiset tiedotteet

Lillholmenin satama vahvistaa AIS-tietojen välitystä – Merikarhut mukana joukkoistetussa merenkulun seurannassa

Merikarhujen Lillholmenin satamaan asennettiin vuonna 2024 laitteisto, joka vastaanottaa alueen alusten AIS-signaaleja (Automatic Identification System) ja välittää ne edelleen kansainvälisiin palveluihin, kuten MarineTraffic ja VesselFinder.

Lillholmenin alueella AIS-peitto näissä palveluissa on aiemmin ollut heikko, jolloin esimerkiksi huviveneiden sijaintitiedot ovat olleet vanhentuneita tai puuttuneet kokonaan. Nyt merikarhut haluavat palvella veneilevää yhteisöä parantamalla Nauvo–Korppoo-alueen pohjoisen osan kattavuutta Lillholmenin tukiaseman avulla. Myös merikarhututtujen ja kotirannoilla olevien läheisten mahdollisuudet seurata veneilijöiden liikkeitä paranevat. Merikarhujen osuus näkyy palveluissa merkintänä AIS Source: Merikarhut-Lillholmen.

Suhteellisen pienten investointikustannusten ja hyvien kokemusten ansiosta vastaava ratkaisu otetaan käyttöön kesällä 2025 myös Sänkörenin satamassa, jolloin AIS-peitto paranee merkittävästi myös Nauvon eteläpuolisilla vesillä.

Vastaanottava vs. lähettävä AIS

Monissa merikarhuveneissä on ollut jo parinkymmenen vuoden ajan AIS-vastaanottimia osana VHF-järjestelmää. Näiden avulla on voitu seurata muiden alusten reaaliaikaista sijaintia, nopeutta, suuntaa ja kokoa plotterin näytöllä. Viime vuosina moni on päivittänyt AIS-laitteensa lähettävään malliin, jolloin myös oman veneen sijaintitiedot näkyvät muille AIS-vastaanottimilla varustetuille aluksille – ja julkisesti myös palveluissa kuten MarineTraffic ja VesselFinder.

Mitä ovat MarineTraffic ja VesselFinder?

MarineTraffic ja VesselFinder ovat julkisia verkkopalveluita, jotka seuraavat alusten liikkeitä ympäri maailmaa AIS-teknologian avulla. Ne tarjoavat tietoa mm. alusten sijainnista, reitistä, nopeudesta ja satamakäynneistä. Palvelut ovat avoimia ja hyödyllisiä niin veneilijöille, ammattilaisille kuin heidän läheisilleen. Laadukas ja julkisesti saatavilla oleva sijaintitieto voi myös parantaa turvallisuutta tilanteissa, joissa autettavan tarkka sijainti ei ole tiedossa.

Vapaaehtoiset mahdollistavat palvelun

AIS-datan keruu ja välitys näihin palveluihin perustuu suurelta osin vapaaehtoisten panokseen. He asentavat ja ylläpitävät vastaanottimia esimerkiksi satamissa ja saaristoalueilla ja välittävät tiedot verkkoon. Usein he toimivat omilla antenneillaan, tietokoneillaan ja verkkoyhteyksillään. Lisäksi osa vapaaehtoisista liittää aluksiin valokuvia, rikastaen palveluiden sisältöä.

Vapaaehtoisten rooli on erityisen tärkeä alueilla, joilla ei ole virallista tai kaupallista AIS-peittoa. Tällainen joukkoistettu tiedonkeruu mahdollistaa maailmanlaajuisen, kattavan laivaseurannan.