Mitä on Merikarhutoiminta
Merikarhut on koko perheen yhdistys, jossa lapset, nuoret ja aikuiset toimivat yhdessä. Eri ikäryhmille on myös omia aktiviteetteja. Esimerkiksi lapsiperheet järjestävät omia purjehdustreffejä, nuoret tapaavat keskenään viikonloppupurjehduksilla, ja kypsään ikään ehtineet Jäämerikarhut talvi-illoissaan.
Talvikauden koulutusohjelmamme on aina monipuolinen. Esimerkkeinä talven teemailtojen aiheista mainittakoon mm. Merigeologiaa, Gdanskin eskaaderi, Dieselmoottori veneen omistajan näkökulmasta, Paljon valoa-Vähän vettä -Pohjanlahden kierros, Melina kylmissä vesissä, Pirullinen puutäi-punkkiluento ja Viinitasting-ilta.
Merikarhut järjestää säännöllisesti myös eskaadereja. Yhdessä on purjehdittu Ruotsin Hanöbukteniin ja Höga Kustenille, Saimaalle, Perämeren ympäri sekä Pietariin, Riikaan, Gdanskiin ja Rügeniin.
Painotamme ympäristöasioita. Osallistumme eri tavoin Itämeren tilan seurantaan, ja pyrimme osaltamme parantamaan tilannetta ympäristöystävällisellä käyttäytymisellä niin purjehtiessa kuin satamissammekin.
Luonto on meille muutenkin tärkeä. Esimerkiksi useimmista satamapaikoistamme on tehty kasvi- ja eläinkartoitus, joka on jaettu jäsenille vinkiksi luonnon tarkkailun.
Toimintamme perustuu vahvasti perinteiseen talkoohenkeen. Sen voimalla pidämme kunnossa kattavaa satamaverkostoamme, järjestämme teemailtoja, teemme julkaisuja jne.
Merikarhuilla on nykyisin 29 satamaa. Itäisin sijaitsee Kotkassa, läntisin Tukholman saaristossa ja pohjoisin Uudenkaupungin pohjoispuolella. Satamissa on hyvät kiinnittymismahdollisuudet: tavallisimmin laituri ja poijut. Merikarhusatamat tunnetaan suojaisuuden lisäksi loistavista saunoistaan, mutta muuten satamamme ovat luonnonsatamia. Satamissa olemme omatoimisia: ensimmäiseksi ehtivä lämmittää saunan, kaikki siivoavat jälkensä jne.
Voit kysyä toiminnastamme lisää esimerkiksi oman pursiseurasi merikarhuilta. Heidän seurassaan voit myös päästä tutustumaan merikarhusatamiin avointen ovien viikonloppuina.