DIREKTIV FÖR SJÖBJÖRNAR

Allmänt

Föreningen Merikarhut-Sjöbjörnarna ry består av aktiva långfärdsseglare som vill stödja ett båtliv som värnar om naturen och bevarar kulturmiljön i skärgården. Föreningen uppmuntrar sina medlemmar att röra sig till sjöss på ett energieffektivt sätt.  

Våra medlemmar följer gott sjömansskap, uppträder artigt och tar hänsyn till andra, till sjöss och i hamnar och hjälper sjöfarare i nöd så gott de kan.

Sjöbjörnsandan är ryggraden i föreningens verksamhet. Förutom på ovannämnda värden baserar den sig på

  • Sjöbjörnarnas ”Gjort på talko!” -motto
  • Sjöbjörnarnas handlingssätt i hamnar
  • ”En sjöbjörnshamn är aldrig fullsatt” -motto

Sjöbjörnsflaggan i salningen förpliktar; var och en av oss representerar Sjöbjörnarna och påverkar med sitt handlande den allmänna uppfattningen om Sjöbjörnarna.

Organisation

Föreningens verksamhet handlas av en styrelse med tolv medlemmar som till sin hjälp har olika kommittéer. För hamnarnas skick, underhåll och utveckling ansvarar hamnvärdarna som särskilt utsetts för varje hamn. Hamnvärdarna utför sitt värdefulla arbete frivilligt och utan ersättning liksom medlemmar i kommittéer och i styrelsen.

Kansli

Föreningens kansli ligger på Skeppsbrogatan 12, 00140 Helsingfors, telefon 050 5127363, e-post: info@merikarhut.fi.

Kommunikation

Föreningens officiella kommunikation sker på hemsidan www.merikarhut.fi samt i nyhetsbrev och genom Sjöbjörnsboken, som utkommer årligen.  

Du kan också följa merikarhut_sjobjornarna på Instagram. 

Föreningens medlemmar upprätthåller även olika informella sjöbjörnsgrupper på Facebook.

Sjöbjörnshamnar

Sjöbjörnshamnarna är avsedda att vara etapphamnar under långfärd. Vistelse i samma hamn bör därför inskränkas till högst tre dygn med undantag av tvingande omständigheter.

Sjöbjörnar som besöker hamnarna övernattar i sina båtar. Övernattning i seglarstugor och bastur samt tältning är förbjuden.  

Seglarstugorna fungerar som samlingsplatser till vilka alla medlemmar har tillträde, oberoende av ankomsttid. Sällskapdjur stannar utanför byggnaderna så att även medlemmar med allergier kan använda inomhusutrymmen.

Seglarstugor och bastur hålls låsta. En numrerad nyckel kan av medlem utkvitteras från kansliet. Nyckeln får inte överlåtas åt person som inte är medlem i föreningen.

Sjöbjörnsbåt, befälhavare och besättning

Båt som ligger i sjöbjörnshamn bör alltid kunna identifieras. Därför skall båtens namn kunna läsas också från land och sjöbjörnsflaggan skall alltid vara hissad. Se Flaggreglemente. 

Då en båt för föreningens flagga bör befälhavaren vara medlem i föreningen. Besättningen består i första hand av befälhavarens familjemedlemmar. Befälhavaren kan också medföra gäster och är då ansvarig för deras uppträdande i hamnen.

Det är inte tillåtet att sjöbjörnshamnarna används för representation eller umgänge med affärsbekanta. Att aktivt arbeta för sponsorer etc. (biljetter, banderoller, broschyrer, distribution av prover, evenemang etc.) är inte tillåtet i någon form i sjöbjörnshamnarna.  

Tillsammans med dessa gäller riktlinjerna för "Sjöbjörnsbåtar", som även inkluderar begränsningar för de så kallade stora båtarna.

Privatområde vs. allemansrätt
Hamnar som ägs eller disponeras av föreningen bör ses som privat område jämförbara med gårdsplan. Allemansrätten tillåter ingen att förtöja inom vårt egentliga hamnområde eller vid våra hamnanläggningar. Inte heller vid något annat ställe där det inverkar störande på vårt gårdstun. Det omfattar bl.a. bastur, byggnader, grillplatser, dass och sittgrupper.

Om en båt i hamnen inte för sjöbjörnsvimpel och inte heller är införd i sjöbjörnarnas båtregister, bör man artigt förhöra sig om saken av befälhavaren. Skulle det visa sig, att båten inte har rätt att använda sjöbjörnshamnen, ber man den vänligt avlägsna sig, och det är bra att upplysa besättningen om var den närmaste allmänna småbåtshamnen ligger. En sjöbjörn är artig och tar hänsyn till andra båtfarare och försöker på allt sätt se till att avvisningen inte eskalerar och orsakar onödig förbittring. Emellertid får ingen avvisas från våra hamnar om en nödsituation är för handen. 

Insegling och förtöjning

Sjöbjörnarna upprätthåller instruktioner för medlemmarna om sina hamnar i tryckt form och framför allt online. Uppdateringar av kartsidor och texter enligt senaste information finns på hemsidan merikarhut.fi i avsnittet efter inloggningen, där man även hittar pdf-versioner för mobiltelefoner och surfplattor.

Vattendjupet i våra hamnrutter är i allmänhet tillräckligt för en båt med djupgående på 2,0 m även vid ett vattenstånd på -20 cm. Undantag är den sydvästra infarten till Virluoto, vars maximala djup i medelvattenstånd är 1,8 m. Om båtens djupgående är över 2,0 m, bör man iaktta största försiktighet vid angöringen eller helt undvika de grundare hamnar, som är uppräknade i Hamnhandboken och merikarhut.fi webbsidorna.

Läs infartsanvisningarna noga på förhand
Var extra försiktig om infarten och förtöjningen i hamnen är obekant. Om man följer anvisningarna noga och iakttar försiktighet är rutterna in till våra hamnar säkra.

Hamnhandboken är bara en vägledande instruktionsbok. Informationen om områden utanför farleder och båtrutter som presenteras i boken och i annat Sjöbjörnsmaterial är helt inofficiell. Befälhavaren på båten är ändå alltid i sista hand ansvarig. Sjöbjörnarna garanterar inte fullständig riktighet av det som presenteras, tar inte ansvar för att det är rätt eller för förändringar i rutter eller utprickning; såsom frånvaro eller förskjutning av sjömärken. Vid navigering bör alltid adekvata sjökort användas.  

Vid insegling i hamn bör farten anpassas så att landförtöjning kan göras utan besvär eller fara för andra båtar. Högsta tillåtna hastighet inom hamnområdet är 4 knop.

Seglare bör hala seglen i god tid och komma in i hamn för motor.

Tillräckligt många fendertar bör ligga klara redan före landningen.

En sjöbjörnshamn är aldrig fullsatt
Det hör till, att besättningar i hamnen bistår inkommande båtar både vid val av förtöjningsplats och vid förtöjning. När hamnen börjar fyllas, flyttas båtar och förtöjningslinor så, att hamnkapaciteten blir möjligast väl utnyttjad och vid behov hjälper man inkommande båtar till lämpliga platser i andra ledet.

Insegling nattetid kräver särskild försiktighet så att övriga båtar i hamnen inte blir störda. I en fullsatt hamn kan det vara tillrådligt att ankra eller att stanna vid förhalningsbojen, om sådan finns.

I allmänhet kan flera båtar i hamnarna använda samma boj, men rådande och rapporterade väderleksförhållanden bör beaktas när bojarna belastas. Skepparen ansvarar alltid för förtöjning vid boj och hamnutrustning.

Att använda ankare hör till varje skeppares och besättnings grundkunskaper. Båt som ligger för ankar bör nattetid ha ankarlanternan tänd.

Då bojen tas eller lämnas måste man se till att förtöjningslinorna är sträckta på ett sådant sätt att andra båtar vid samma boj inte löper risk att hugga i strandstenar eller bryggor.

Anteckningar i hamnens gästbok

Till befälhavarens första åtgärder efter landförtöjning hör att i hamnens gästbok med versaler anteckna ankomstdatum, båtens namn, klubb, sitt eget namn, antal besättningsmedlemmar/totalt antal personer och medlemsnummer. Om man vistas i hamnen längre än en natt är det önskvärt att även avresedatum anges i gästboken.

Användning av bryggelektricitet antecknas också i gästboken.

Gästbokens slutdel är till för bastureservering och bör fyllas i korrekt och fullständigt av bastubadaren; se Att beakta vid reservation av bastutur. 

Texta tydligt! Anteckningarna i gästboken är viktiga för den statistik som årligen uppgörs och utnyttjas vid planering av hamnarnas utveckling.

Direktiv för naturskydd, allmän trivsel och trygghet i sjöbjörnshamnar

Föreningen vill vara pionjär inom miljövänligt båtliv. I föreningens hamnar vill medlemmar och deras gäster orsaka så lite olägenhet och störning som möjligt. Rörelse i terräng koncentreras till stigar, eftersom skärgårdens natur lätt slits ut och återhämtar sig långsamt.

Under fåglarnas häckningstid och medan fågelungarna är små bör man röra sig med stor varsamhet. Några av våra hamnar omfattar t o m särskilda fredningsområden. Våra sällskapsdjur bör givetvis hållas kopplade då vi rör oss med dem på våra holmar. Hundavföring bör samlas upp.

Eftersom våra medlemmar vill ägna särskild uppmärksamhet åt vattenvård, använder vi diskplatserna i våra hamnar eller bär diskvattnet i land.

Utpumpande båttoaletter får inte användas i hamnen. Tömning av en kemisk toalett i hamnens avträde är inte heller tillåtet emedan kemikalierna förhindrar avträdets naturliga förmultningsprocess.

”Stackarna” som under sommaren växer upp i flisavträdena bör alltid vid behov fällas och jämnas ut; ingen skall vänta på att någon annan först tar itu med dem. Tomma flissäckar bör bytas mot fulla.

Inget extra får lämnas i dasset. Det kan konstateras att inte ens fyllda hundbajspåsar får kastas in i dassen, eftersom påsarna inte komposteras i skärgårdsförhållanden. Så vi för bort allt skräp utom toalettpapper, när vi lämnar torrdasset och sjöbjörnshamnen.

Sopor lämnas inte i föreningens hamnar utan medlemmarna transporterar bort avfallet. Medlemmarna kan stödja skärgårdens avfallshantering, till exempel genom att transportera sitt avfall till fastlandet och bli medlemmar i Håll Skärgården ren rf.  

Stränder och skogar hålls prydliga. Med tanke på mottot "Med talkokraft!" kan man till exempel plocka upp skräp som flutit i land eller annat skräp och föra bort det från holmen, bära drivved och vindfällen till bastun för att brännas, eller dra upp vresros och liknande invasiva arter.

Fiske och simning
Traditionellt, är fiske och mete i liten utsträckning tillåtet endast för barn. Fiske med svirvelspö är av säkerhetsskäl inte tillåtet i hamnområdet. Annars är fiske tillåtet i våra hamnar, när det inte stör andra i hamnen.

Vid simning i en sjöbjörnshamn, antingen från aktern av en båt eller på annat sätt i hamnområdet, måste simmaren (gällande minderårig även den vuxne som övervakar simmaren) notera att det är svårt att upptäcka simmare under landnings- och avfärdsmanövrar. För att undvika olyckor vid simning i hamnområdet bör särskild försiktighet iakttas och man bör hålla sig borta från rutter för båtar som kommer in och lämnar hamnen.

Hamnfrid
Vi önskar alla att vår enastående kedja av hamnar skall erbjuda oss lugn och ro som motvikt till vardagens jäkt. Vi träffar vänner och bekanta i våra hamnar, vi pratar och umgås med dem.

Sålunda tar sjöbjörnen i beaktande varje medlems och båtlags önskan och vi uppför oss lugnt, utan att föra onödigt oväsen.

  • Segelbåtarnas fall säkras så att de inte slår i vinden.
  • Ägarna svarar för att hamnens frid inte spolieras av skällande hundar.
  • Det är förbjudet att använda utombordsmotorer på jollar eller generatorer inom hamnområdet 24/7. Likaså är det förbjudet att hålla båtmotorer på tomgång.

Efter kl. 23 tystnar hamnen.

Då föreningen anordnar gemensamma träffar på holmarna kan det bli nog så livligt. Hit hör vår- och höstträffar, midsommarfester och säsongens höjdpunkt, Högsommarträffen. Vid dessa tillfällen tas det för givet att alla närvarande vill vara med och att ingen låter sig störas av den uppsluppna feststämningen.

Eld och aska, grillning och brandskydd

Det är inte möjligt att bygga upp ett omfattande brandskydd i hamnarna. Därför måste vi på allt sätt iaktta särskild försiktighet då vi handskas med eld och vid tobaksrökning.

Särskild försiktighet bör iakttagas vid tömning av aska ur eldstäder och grillar i askkärl. Eld som kyttar i torv eller mossa kan lätt oförmärkt slå ut i öppen låga, långt efter att båtarna lämnat hamnen.

Man får inte göra upp öppen eld på våra holmar. Undantag är hamnens egna grillplatser, som är vederbörligen utmärkta och skyddade. Man bör ta i beaktande de varningar om terrängbrand som myndigheterna utfärdat, varvid öppen eld inte får tändas ens i ovan nämnda öppna grillplatser.

Man bör iaktta särskild försiktighet vid användande av de fasta grillplatserna, holmens egna grillar samt medhavda grillar. Engångsgrillar jämställs med öppen eld. I fasta och mobila grillar får endast grillkol användas, aldrig ved.

Efter grillningen tar varje användare hänsyn till nästa grillare och rengör gasgrillarna. Även bottnen av grillen och fettuppsamlingsbehållaren putsas, då samlas inte matrester och fett på bottnen av grillen och det förhindrar eld från att blossa upp.

Då nästan alla våra bastur och seglarstugor är utrustade med batterielektricitet, så nöjer vi oss med den belysning systemet erbjuder. Stearin- och värmeljus kan användas under övervakning och med största försiktighet. Samma gäller oljelampor. Speciell uppmärksamhet bör fästas vid att underlaget är värmebeständig.

Det ankommer på hamnvärdarna att svara för kokkobrasor och sopbränning och att skaffa eventuellt nödvändiga tillstånd. Användning av facklor är begränsad till arrangerade specialtillfällen.

I hamnen kan båtar som ligger tätt intill varandra utgöra en brandrisk för varandra. Därför skall varje båt ha sin släckningsutrustning i skick och lätt åtkomlig; ett krav som ställs redan vid besiktningen.

Övriga säkerhetsföreskrifter och hänsyn till vädret

I alla hamnar finns säkerhetsföreskrifter som betjänar sjöbjörnarna i olika nödsituationer. Det är skäl att i varje enskild hamn på förhand, bekanta sig med dessa föreskrifter.

Föreningen kan inte påta sig ansvar för olycksfall som kan inträffa i samband med talkoarbete, brandsläckning eller som följd av brister i hamnens förtöjningsanordningar. Det är alltså angeläget att varje medlem ombesörjer sin egen personförsäkring, båt- och fritidsförsäkring. Medlemmarna i SBF:s medlemsföreningar har ett gruppolycksfallsskydd tecknat via SBF.

Sjöbjörnarna har för sina medlemmar inklusive besättning, en talkoförsäkring, som är i kraft vid officiella talkon.

Befälhavare skall alltid vara beredd på plötsliga förändringar i väderleken. En del av våra hamnar kan vara problematiska vid vissa vindriktningar, eller vid pumpande sjögång utifrån som åstadkommer orolig svajning.

Sjöbjörnarnas ”Gjort på talko!”

I enlighet med vårt motto ska sjöbjörnen ställa upp och delta i underhållet av våra fastigheter då det gäller att bygga, renovera och reparera.

Under hela seglingssäsongen är alla medlemmar välkomna till de gemensamma talkodagarna i hamnarna. Dessutom lämnar värdarna och värdinnorna skriftliga instruktioner till besökare, så att man på eget initiativ kan underlätta arbetet för hamnvärdarna och värdinnorna även när det inte pågår några officiella sjöbjörnstalkon i hamnen.

Innan du lossar förtöjningslinorna, tänk efter: "Vad gjorde jag för min sjöbjörnshamn den här gången?"

Flaggreglemente

Merikarhut – Sjöbjörnarna ry:s medlemmar följer Segling och Båtsport i Finland ry:s Flaggreglemente för fritidsbåtar.

Flaggning i hamnarna
Första båtlag som anlöper hamnen hissar sjöbjörnsflaggan i flaggstången. Flaggan halas inte till natten. Flaggan är ett tecken på att det finns sjöbjörnsbåtar i hamnen. Den sista båten som lämnar hamnen halar flaggan.

På officiella flaggningsdagar hissas Finlands flagga. Flaggningen börjar kl. 08 och upphör vid solnedgången eller senast kl. 21. På Finlands flaggas dag börjar flaggningen på midsommaraftonen kl. 18 och upphör midsommardagen kl. 21.

Undantag från regeln om flaggning är hamnarna på Jomalö och Husö
Jomalö i Åland är sjöbjörnarna gäster hos Bergendahls och sjöbjörnsflaggan hissas endast med tillstånd av dem.
Husö på Åland har en hyresfastighet där vårens första besökare hissar vimpeln och värdarna sköter om att den halas på hösten. 

Flaggorna förvaras i en låda som finns antingen i flaggstången, eller i dess omedelbara närhet.

Akterflagga
I en bemannad båt är akterflaggan hissad enligt följande:

  • under gång dygnet runt oberoende av klockslag
  • övriga tider mellan kl. 08 och solnedgång, dock senast till kl. 21
  • på midsommarnatten får flaggan i Finland vara hissad natten igenom
  • i en obemannad båt är flaggan inte hissad

I sjöbjörnshamnarna ger traditionellt den äldsta närvarande medlemmen vid behov en ljudsignal för samtidig flagghalning.

Sjöbjörnsvimplar och andra vimplar i båten
Vimplarna hissas huvudsakligen under styrbords salning eller i motorbåt på motsvarande ställe. Babords salning är avsedd för signalering.

Vimplarna hålls hissade i rangordning. Rangordningen är följande:

  1. vimplar och flaggor som härletts ur akterflaggan
  2. förbunds och föreningarnas vimplar och flaggor
  3. person-, båt- och s.k. rederivimplar

Sjöbjörnsvimplar är hederskommodorens, hedersmedlems, kallad medlems, kommodorens, vicekommodorens, förtroendemans och funktionärs, medlems samt hamnmästares vimpel. Sjöbjörnsvimpeln anger att båtens befälhavare är medlem i Merikarhut – Sjöbjörnarna ry samt att båten är införd i föreningens båtregister.

Sjöbjörnsvimpels plats i båten är under stormastens eller motsvarande styrbords salning. Vimpeln hålls hissad under hela seglingssäsongen dygnet runt både i hamn och under gång. Sjöbjörnsvimpeln bör vara hel och ren. Varje medlem ser till att det finns en reservvimpel ombord.

Vid segling utomlands hissas destinationslandets miniatyrflagga, s.k. artighetsflagga, under styrbords salning eller i motorbåt på motsvarande plats, Sjöbjörnsvimpeln flyttas till babords salning. Inga andra vimplar eller flaggor hålls hissade tillsammans med artighetsflaggan under samma salning. Under resan halas artighetsflaggan före akterflaggan och hissas omedelbart efter det akterflaggan hissats. Artighetsflaggan tas bort senast vid ankomst till första inhemska hamn.

Sjöbjörnsvimpeln får inte överlåtas till person som inte tillhör föreningen. Vimpeln bör avlägsnas ur båten om den överlåts till person som inte är medlem i föreningen.

Om flagga eller vimpel förs utan lov, kan styrelsen avföra båten ur registret temporärt eller permanent efter att ha gett ägaren tillfälle att förklara sig.

Flaggning över topp
Flaggning över topp kan ske på allmänna flaggningsdagar, på föreningens träffar, på båtens eller dess ägares privata bemärkelsedag eller vid andra festliga tillfällen. Signalflaggorna hissas i regel samtidigt vid sjöbjörnarnas träffar, t.ex. genom att en funktionär ger ljudsignal.

Signalflaggornas ordningsföljd från fören: A, B, C, 1, D, E, F, 2, G, H, I, 3, J, K, L, 4, M, N, O, 5, P, Q, R, 6, S, U, V, 7, W, Y, Z, 8, första ersättningsvimpeln andra ersättningsvimpeln och tredje ersättningsvimpeln.

Flaggorna räknat från masttoppen akterut, bör kopplas så att de ej är upp och nervända. I Finland brukar man lämna bort flaggan X, för att den påminner om Finlands flagga. Också flaggan T kan lämnas bort då den påminner om Frankrikes flagga. Svarsvimpeln används inte heller vid festflaggning. Man bör ej hissa andra vimplar eller flaggor bland signalflaggorna.

Flaggning över topp sker endast då båten är förtöjd. Vid flaggning över topp följs i allmänhet samma tider för hissning och halning som gäller för akterflaggan. Akterflaggan hissas först och halas sist.

Anvisningar för bastubadare

Nedanstående anvisningar finns för att sjöbjörnarna skall ha möjlighet att njuta av sköna och trevliga bad. 

  • En sjöbjörn respekterar ett badande båtlags basturo.
  • Under högsäsong har alla sjöbjörnshamnar gemensamma bastupass för att alla som kommer till hamnen före kl. 20 skall ha möjlighet att bada bastu om de så önskar. I de hamnar där det finns flera bastur ordnas de gemensamma turerna i den bastu som anges på anslagstavlan och i bastuboken. 
  • Bastuturer i samband med talkon och andra gemensamma evenemang anordnas enligt hamnvärdarnas anvisningar.
  • Bastun och bastustränder är varken avsedda för att tvätt av kläder eller disk.
  • Bastun bör torka mellan bastupassen; d.v.s. morgontoalett i en kall bastu är inte tillåtet, ej heller annan användning av vatten i en kall bastu eller kallt tvättrum.

Att beakta vid reservering av bastutur

Bastureservering kan göras endas av besättning på båtar förtöjda i hamnen eller förankrade inom hamnens vattenområde. Bastun får reservras endas för det egna båtlaget. Sjöbjörn i hamn kan inte på förhand reservera bastu för en annan sjöbjörn; alltså en vän som anländer senare. Bastuturen bör antecknas i gästboken även om inga andra båtar ligger i hamnen. Notera ifall bastun har gemensamt bastupass på kvällen kl. 21-23; se avsnittet "Gemensamma bastuturer i alla sjöbjörnshamnar" för mer information.

Bastutur reserveras med anteckning i gästbokens bastureserveringsdel. Fyll i alla kolumner med tydlig lättläst handstil. Ditt medlemsnummer är viktigt för kansliet, så skriv det tydligt. För bastuturerna i samband med talkon och gemensamma bastuturer betalas ingen bastuavgift.

  • Varje båtlag får bada en timme. Dagens första badare eldar bastun för den reserverade turen.
  • En sjöbjörn tar alltid hänsyn till andra,så försök att alltid ta första lediga tur. Tomma timmar mellan turerna är slöseri med ved. Dessutom försvåras möjligheterna för båtar som kommer senare att få badtur.
  • Bastutur får reserveras endast samma dag eller kväll. De följande dagarnas turer kan reserveras endast på respektive dag.
  • Båtlag som är i hamnen redan på morgonen, väljer en tur före kl. 16, speciellt under högsäsongen.

Alla sjöbjörnshamnar har gemensamma bastuturer

Alla sjöbjörnshamnar har gemensamma bastuturer
alla dagar i juni, juli och augusti;
i maj och september gäller gemensamma bastuturer endast på fredagar och lördagar.

Det gemensamma bastupasset för damer är kl. 21–22, för herrar kl. 22–23. 

Om du planerar att bada bastu i ett gemensamt bastupass, kontrollera på anslagstavlan om det finns flera bastur i hamnen och i bastuboken i vilken bastu de gemensamma turerna ordnas. Gör en klar och tydlig anteckning i bastuboken:
Skriv SB-bastu och båtarnas namn.
Anteckna för kl. 20 i bastuboken att du vill delta i den gemensamma bastuturen.

  • Om t.ex. bara två båtlag har anmält sig före kl. 20 blir bastuturerna privata för de anmälda.
  • Om ingen gemensam bastu har bokats för 20 kl. genomförs inte de gemensamma turerna. Efter kl. 20 kan alltså de lediga tiderna reserveras som privata turer.

Även vid delade bastupass värms och städas bastun enligt normal sjöbjörnspraxis; se Sjöbjörnen och konsten att elda bastu.

Sjöbjörnen och konsten att elda bastu

Alla bastubadare

  • Hugg ved för eget behov och gärna litet till för följande badare. De färdigsågade klabbarna i skjulet är i allmänhet för grova för att brinna bra som okluvna.
  • På bastuugnen får man kasta endast regnvatten ur bastuns regnvattentunnor eller färskvatten ur tanken i egen båt. Havsvatten får under inga omständigheter kastas på stenarna. Brunnsvatten kan användas för att kasta bad enligt hamnvärdarnas direktiv.
  • När du och ditt sällskap har tvättat er, putsa med golvrakan vattnet från bänkarna och golvet i avloppsrännan.
  • När din bastutur är slut, se till att det är lagom fyr i bastuugnen; ett par klabbar och dragluckan bara på glänt. Huvuddelen av förbränningsluften kommer genom asklådan (dragluckan) till ugnen. Om du lämnar många klabbar i ugnen och en häftig eld, blir bastun för het för följande badare. Man åstadkommer nog snabbt hetare bad genom att lägga på mera ved, medan det är nästan omöjligt att kyla av en för het bastu.
  • Under grytan behövs ej kontinuerlig eld. Se dock till att nästa badare har tillräckligt med varmvatten. Lämna tomt 7–10 cm från grytkanten så kokar grytan inte över.
  • Om brunnsvatten används i bastun, måste alla pumpkärl lämnas fyllda med vatten för nästa bastuanvändare.
  • Lämna dörren mellan bastun och tvättrummet en aning på glänt så bastun vädras och tvättrummet torkar upp för nästa badare.
  • Det hör till god ton att meddela följande badare att bastun är ledig.

Särskilda instruktioner för uppvärmning och tvätt för dagens första bastubadare

  • Börja elda genom att granska att asklådorna i ugnen och grytan är tömda. Om ej, töm dem i plåtkärlet för aska som finns utanför bastun. Det är viktigt för förbränningen i ugnarna och för att de skall hållas i skick.
  • Töm och tvätta bastugrytan vid behov. Grytan skall några gånger per säsong lyftas upp och rengöras från sot på utsidan. Om elden inte vill ta sig under grytan, kan orsaken vara sot som försämrat draget.
  • Fyll grytan med vatten. Lämna tomt 7–10 cm från grytkanten så kokar grytan inte över.
  • Hacka små klabbar och tälj tände för brasan. Placera de små klabbarna tvärs över varandra med tändet underst. Tänd brasan.
  • Tvätta bastun medan du värmer den: Använd en borste och bastutvättmedel för att tvätta bastulaven och golvet, samt också bänkar, hinkar och golv i tvättrummet.

Särskilda instruktioner för kvällens sista bastubadare

  • Innan du går, se till att det brinner ett par klabbar i bastuugnen och att askluckan står på glänt. Det gör att bastuutrymmena torkar upp bättre och underlättar för eventuella nya badare att senare på kvällen få bastun lagom varm igen.
  • Du kommer väl ihåg att öppna vädringsventilerna i bastun och tvättrummet helt, att lämna dörrarna öppna mellan tvättrummet och omklädningsrummet. För att bastun skall hållas trivsam bör den få vädras ordentligt efter varje bastudag.
  • Det är kvällens sista badares skyldighet att på morgonen, innan han lämnar hamnen kontrollera bastuns skick samt stänga och låsa ytterdörrarna. Om något ändå fordrar tvätt sker det i samband med följande uppvärmning.
  • Till god sed hör också att klyva tillräckligt med ved för nästa bastueldare. Du kan också göra färdigt små klabar och tände och liten ved för bastiugnen och grytan. Se även till att fylla på vattnet under säsongen.

Förhoppningsvis njuter du av ditt bastubad!

Styrelsen 28.5.2024