ANVISNINGAR FÖR IFYLLANDET – medlemsansökan

Avsätt tid för att noggrant fylla i ansökan. När du överväger medlemskap, diskutera med dina bekanta och vänner inom Sjöbjörnarna om Sjöbjörnarnas verksamhet och medlemskap. Be om kontaktuppgifter från tre sjöbjörnar som har lovat att vara referenspersoner.

Referensen kan ges av en sjöbjörn som har varit medlem i minst tre år och som inte är en familjemedlem (föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon). Sjöbjörnarnas kansli skickar en begäran om referens till de medlemmar du angett och ger dem instruktioner för att fylla i referensen. Referenserna är helt konfidentiella; referensgivarna får se din ansökan, men du får inte se deras referenser. Genom att skicka in ansökan godkänner du denna praxis samt behandlingen av dina personuppgifter enligt Sjöbjörnarnas dataskyddsbeskrivning.

Förutom diskussioner med referensgivarna, bekanta dig även med Sjöbjörnarnas stadgar och de instruktioner som fastställts av Sjöbjörnarnas styrelse, vilka finns tillgängliga på Sjöbjörnarnas hemsida, samt Sjöbjörnarnas båtreglement.

Du förväntas även delta i en tvådelad introduktion, som det berättas om under informationsmöten för dem som överväger medlemskap; du kan även fråga referensgivarna om introduktionsrutinerna.

Obligatoriska fält i formuläret är markerade med en stjärna (*). Observera att även de frivilliga fälten i medlemsansökan beaktas i helhetsbedömningen.

Fyll även i ett separat Båtregistreringsformulär. För det behöver du bifoga kopior på

  1. Ett giltigt båtcertifikat från båtklubben (insidorna).
  2. Av finska båtar: ett aktuellt registrerings- och nationalitetscertifikat från Traficom, båda sidor av kortet (båt- och ägaruppgifter).

Du kommer till båtregistreringsformuläret när du har fyllt i medlemsansökan och kryssat i det sista fältet "Jag registrerar också båten." I undantagsfall kan en ansöka godkännas utan båt, men även då kommer sökanden att debiteras den så kallade registreringsavgiften för första båten.

Telefonnumret som efterfrågas i båtregistreringsformuläret är inte ett obligatoriskt fält, men vi rekommenderar starkt att du lämnar det för att underlätta kontakt, särskilt i oförutsedda situationer i hamnar.

Medlems- och båtregistreringsansökningar behandlas som en helhet, så skicka dem samtidigt.

Ansökan är lång, så du kan behöva ta en paus under ifyllandet. Du får en länk för att fortsätta med det påbörjade formuläret när du har fyllt i den obligatoriska inledande delen, inklusive din e-postadress. Då kommer knappen "Fortsätt senare" att visas, och när du klickar på den får du en länk skickad till din e-post, med vilken du kan fortsätta fylla i formuläret vid ett senare tillfälle. Länken visas också på skärmen så att du kan kopiera den. Observera att länken upphör att gälla efter 30 dagar!

Vi REKOMMENDERAR att du använder en dator för att fylla i formuläret. Formuläret öppnas även på telefonen, men till exempel kan knappen "Fortsätt senare" ibland rulla bort från skärmen på telefonen.

OBS!! Om du använder en Mac-dator, använd Chrome som webbläsare, eftersom Safari och Firefox inte alltid sparar alla kryssrutor korrekt, vilket kan orsaka problem vid inlämning av formuläret.

Innan du skickar ansökan, kontrollera en gång till att du har fyllt i alla uppgifter. Kom också ihåg båtregistreringsformuläret med bilagor. Ansökan skickas till Sjöbjörnarna genom att trycka på knappen Skicka. "Skicka"-knappen aktiveras inte förrän ALLA obligatoriska fält har fyllts i.

Nedan listas alla delar av formuläret (valår 2025). Observera att det finns en gräns på 2000 tecken i de öppna fälten. Vid varje fråga finns ytterligare förtydliganden om hur du förväntas svara på frågan.

Som ytterligare förtydligande några instruktioner om längre sammanhängande seglingar där du har varit skeppare (punkt 5. Enhetlig lång långfärdsseglats). Inom Sjöbjörnarna definieras en långfärdsseglats som en seglats där man övernattar i mellanhamnar längs vägen. Vanligtvis handlar det om en lång semesterseglats eller liknande.

Ange totaldistansen för semesterturen eller motsvarande seglats i sjömil samt avståndet från avgångshamnen till den mest avlägsna punkten. Beräkna sträckan i sjömil enligt den kortaste möjliga seglingsrutten, inte fågelvägen. I verkligheten har du troligtvis seglat en något annorlunda rutt än den kortaste möjliga seglingsrutten skulle ha varit. Beräkna sträckan med hjälp av Sjöbjörnarnas avståndstabeller eller använd ett ruttplaneringsprogram för att fastställa distansen (från startpunkt till den mest avlägsna punkten på rutten).

Vid helhetsbedömningen av din erfarenhet av långseglingar beaktas båtens typ för dessa seglingar. Även besättningen på långseglingen kan beaktas, och du kan berätta om detta i avsnittet "Ytterligare information" i slutet av formuläret.

Frågorna på medlemsansökan invalsåret 2025

Efternamn *
Förnamn *
Födelsedatum *
Medborgarskap* 
Titel eller yrke *
Hemadress *
Postnummer *
Postanstalt *
E-postadress* 
Telefon *

Nuvarande segel- eller båtförening och anslutningsår.*
0/2000
Om medlemskapet har varit i mindre än 5 år, ange även tidigare medlemskap i båt- eller segelklubbar med årtal.

1.Varför ansöker du om medlemskap? Berätta med egna ord om ditt intresse att bli medlem.*
0/2000

2.Berätta hur ditt båtliv har utvecklats under årens gång. Önskemålet är en kortfattat presentation som du kan framföra på cirka en minut.*
0/2000

3.Räkna upp de båtar och båttyper du har ägt och nuvarande båt och båttyp – att lista båtar som är lämpliga för långfärdssegling räcker.*
0/2000

4.Säsongens alla seglatser sammanräknade som befälhavare för 5 åren i den senaste 8 åren.*
0/2000
Redogör orsaken för mellanår.
Kappseglingar tas inte med här, utan de har en egen punkt i formuläret.
Ange år / huvudsaklig seglingsområde / totala sjömil / båtdagar / övernattningar i båten. T.ex. 2024 / Östersjön / 1450 nm / 62 / 57. Kalkylexempel: avgång fre, framme lö, retur sön = 3 båtdagar och 2 övernattningar.

5.Enhetlig lång långfärdsseglats (semesterseglats) som befälhavare för 5 åren i den senaste 8 åren.*
0/2000
Med långfärdssegling avses en sammanhängande resa som endast avbryts av kortvariga uppehåll i etapphamnar.
Kappseglingar tas inte med här, utan de har en egen punkt i formuläret.
Ange år / avgångshamn – mest avslägsna punkt - returhamn / totala sjömil / avstånd (nm) till den mest avslägsna punkten från avgångshamnen längs kortaste rutten / båttyp. T.ex. 2024/ Helsingfors - Gdansk - Helsingfors / 1200 nm / 420 nm / Finngulf 39.

6.Dina meriter som besättningsmedlem.*
0/2000
Kappseglingar tas inte med här, utan de har en egen punkt i formuläret. Ange år / uppgift / avgångs- och returhamn / resedygn / totala sjömil.

7.Berätta kortfattat om din kappseglingserfahrenhet.
0/2000

8.Till båtliv förknippade examina.
0/2000
Skriv examen, år, utfärdande institution separerade med snedstreck, examina separerade med kommatecken. T.ex. internationellt förarbevis för fritidsbåt /2010/Traficom.
Bevis lämnas endast vid särskild begäran, bifoga inte.
Examen som är värda att nämna är t.ex. skärgådsskeppare / kustskeppare / högsjöskeppare, Försvarsmaktens utbildningar, internationellt förarbevis för fritidsbåt / förarbevis för hyresbåt, STCW-behörighetsbrev inom sjöfarten, räddningskurser, kusttrafikcertifikat.

9.Din aktiva verksamhet inom segelförening eller andra båtlivsorganisationer.
0/2000
Ange organisation, uppgift och längd.

10.Annan friverksamhet som du vill poängtera.
0/2000

11.Mina framtidsplaner inom båtsportverksamheten.*
0/2000
Berätta, vilka långfärds- eller skolningsplaner du har för de kommande år.

12.Hur förverkligar du dina miljövärden i ditt båtliv?
0/2000

13.Dina färdigheter att under gång utföra reparationer.
0/2000
T.ex. att lösa de vanligaste motor- och elfelen samt att reparera segel.

14.Intresse för delta i Sjöbjörnarnas föreningsverksamhet. (välj svarsalternativ med kryss)
Eskadersegling
Publikationer (skrivande, fotografering, framställning av publikationer och info-material)
Organisering av evenemang och möten utanför seglingssäsongen
Musik eller liknande uppträdande vid medlemsmöten
Hamnmvärd eller -värdinna
Talko i hamnarna (dvs. evenemang där man tillsammans utför hamnunderhållsarbete)
Frivillig hjälp med ekonomiadministration
Miljö- och samhällsansvarsarbete
Annan verksamhet, vilken? Berätta kortfattat om dina intressen/kunskaper.
0/2000

15.Tilläggsuppgifter, t.ex. ordinarie besättning (mindreåriga barns ålder).
0/2000

16.Jag har besökt Sjöbjörnshamnen under de Öppna dörrarnas veckoslut eller vid andra tillfällen.
0/2000
Ange hamn, tid och sjöbjörnvärdens/-värdinnans namn.

17.Tre utlåtandegivare, till vilka ansökan skickas som information. Ange namn, e-post och telefon. Som utlåtandegivare kan fungera en person som varit sjöbjörn i minst 3 år och som inte är en familjemedlem.*

  1. Utlåtande 1                         (Namn*                               E-post*                               Telefon*)
  2. Utlåtande 2                         (Namn*                               E-post*                               Telefon*)
  3. Utlåtande 3                         (Namn*                               E-post*                               Telefon*)

18.Jag bekräftar de punkter jag har valt: (välj svarsalternativ med kryss)

  • Jag har bekantat mig med Sjöbjörnarnas stadgar och direktiv och förbinder mig att följa dessa.
  • Utlåtandegivarna har gett mig tillräcklig information om föreningen och dess verksamhetsprinciper.
  • Jag intygar att de uppgifter jag gett är sanna och inser att osanna och vilseledande uppgifter kan resultera i att medlemskapet kan förfalla.
  • Genom att skicka denna ansökan, godkänner jag att mina uppgifter publiceras i medlemsförteckningen. De uppgifter som publiceras är efter- och förnamn, medlemsnummer, ort och båtens namn.
  • Jag ger tillåtelse att skicka min ansökan till utlåtandegivarna jag har angett och accepterar att konfidentialiteten innebär att jag avstår från den rätt som GDPR ger mig att se utlåtanden om mig själv.
  • Jag förbinder mig att delta i en tvåstegsintroduktion: i mars i Helsingfors eller Åbo och maj-juni vid en hamnbas.

I princip är de ovanstående kraven för att bli godkänd som medlem. Om du lämnade något av ovanstående alternativ tomt, skriv en förklaring här:
0/2000

19.Jag registrerar också båten. (välj svarsalternativ med kryss)

Frågorna på båtregistreringsblankett, medlemsansökan invalsåret 2025

Ägare(n) är/är alla medlemmar i Sjöbjörnarna (*):

  • Nej
  • Ja

Om du svarade "nej", vänligen ge en förklaring till ägarförhållandet. 0/2000

Båtägarens uppgifter (ägare 2)

  • Efternamn
  • Förnamn
  • Gatuadress
  • Postnummer
  • Stad
  • E-post
  • Telefon

Båtuppgifter

  • Båtens namn (*)
  • Båttyp (*)
    • Segelbåt
    • Flerskrovsbåt
    • Motorseglare
    • Motorbåt
  • Segelnummer
  • Registreringsnummer
  • Tillverkarens märke och modell (*)
  • Tillverkningsår (*)
  • Tillverkare/designer
  • Skrovnummer
  • Skrovets material/färg
  • Skrovlängd (m) (*)
  • Längd på vattenlinjen (m) (*)
  • Skrovbredd (m) (*)
  • Djupgående (m) (*)
  • Deplacement (kg) (*)
  • Segelyta (m²) (*)
  • Masthöjd (m)
  • Båtens topphastighet
  • Motorernas totala effekt (hk) (*)
  • Bränsle (*)
  • Bränsletank (l)
  • Vattentank (l)
  • Septiktank (l)
  • Gråvattentank (l)
  • Båtklubb / båtförening: förkortning (*)
  • Hemmahamn / ort (*)
  • VHF-radioanropssignal
  • Telefon att registrera i båtregistret
  • Båten inspekteras årligen (*):
    • Ja
    • Nej
  • Inspektionsklass (*)
    • Inspektionsklass 1 (Hav)
    • Inspektionsklass 2 (Kust)
    • Inspektionsklass 3 (Skärgård)
    • Inspektionsklass 4 (Skyddade vatten)
    • Annat (t.ex. om det gäller en svensk båt)
  • Försäkringsbolag (*)
  • Kort beskrivning av båtens skick och sjövärdighet samt dess navigations- och säkerhetsutrustning. (*) 0/2000
  • Båtens akterflagga är (*):
    • Finsk båtförenings flagga
    • Svensk flagga
    • Annat, vad?
  • Båtens namn är synligt på ett sätt som kan läsas från land. (*):
    • Nej
    • Ja
  • Min båt har (*):
    • Septiktank
    • Kemisk toalett
    • Annat toalettsystem.

Publicering av båtuppgifter (*)
Jag ger tillstånd att publicera mina uppgifter i Sjöbjörnarnas båtförteckning. De uppgifter som publiceras är båtens namn, ägare, telefon, förening, samt tekniska uppgifter om båten såsom segel- eller registreringsnummer, båttyp, år, längd, vattenlinje, bredd, djupgående, vikt, segelyta, hästkrafter.

Ansökan om båtsregistrering måste bifogas med kopior av:

  • Ett giltigt båtcertifikat från båtklubben (insidorna)
  • Av finska båtar: ett aktuellt registrerings- och nationalitetscertifikat från Traficom, båda sidor av kortet (båt- och ägaruppgifter)

Korrekthet av uppgifter (*)
Jag intygar att alla uppgifter jag lämnat ovan är korrekta och förbinder mig att anmäla eventuella ändringar till kontoret. Om uppgifterna ändras eller avviker väsentligt från de ursprungligen angivna kan båten avregistreras enligt styrelsens beslut.