16
April, 2025
Toimisto
Meddelanden

Hamnen i Lillholmen stärker förmedlingen av AIS-data – Sjöbjörnarna deltar i global crowdsourcad fartygsövervakning

År 2024 installerades en anläggning i Sjöbjörnarnas hamn på Lillholmen som tar emot AIS-signaler (Automatic Identification System) från fartyg i området och vidarebefordrar dem till internationella tjänster som MarineTraffic och VesselFinder.

AIS-täckningen i dessa tjänster har tidigare varit svag i området kring Lillholmen, vilket ofta lett till att fritidsbåtars position varit föråldrad eller helt saknats. Nu vill sjöbjörnarna betjäna båtsamhället genom att förbättra täckningen i den norra delen av Nagu–Korpo-området med hjälp av Lillholmens mottagarstation. Även möjligheterna för sjöbjörnvänner och anhöriga på hemstränderna att följa båtarnas rörelser förbättras. Sjöbjörnarnas bidrag syns i tjänsterna med beteckningen AIS Source: Merikarhut-Lillholmen.

Tack vare relativt låga investeringskostnader och goda erfarenheter kommer en liknande lösning att tas i bruk även i Sänkören sommaren 2025. Då förbättras täckningen betydligt även i havsområdena söder om Nagu.

AIS-mottagning vs. sändning

Många sjöbjörnsbåtar har redan i över 20 års tid haft AIS-mottagare kopplade till VHF-systemet, vilket gjort det möjligt att följa andra fartygs position, fart, kurs och storlek i realtid via plotterns skärm. Under de senaste åren har flera uppgraderat till sändande AIS-enheter, vilket innebär att även den egna båtens position visas för andra AIS-utrustade fartyg – och offentligt via tjänster som MarineTraffic och VesselFinder.

Vad är MarineTraffic och VesselFinder?

MarineTraffic och VesselFinder är offentliga webbtjänster som följer fartygs rörelser i realtid över hela världen med hjälp av AIS-teknologi. De erbjuder information om bl.a. fartygens position, rutt, hastighet och hamnbesök. Tjänsterna är öppna för alla och till nytta för både fritidsbåtsfolk, yrkessjöfart och anhöriga. Tillförlitlig och offentligt tillgänglig positionsdata kan dessutom förbättra säkerheten i situationer där en nödställds exakta position inte är känd.

Frivilliga möjliggör tjänsterna

Insamling och vidareförmedling av AIS-data till dessa tjänster bygger till stor del på frivilligas engagemang. De installerar och underhåller mottagare i hamnar och skärgårdsområden och förmedlar informationen vidare via nätet – ofta med egna antenner, datorer och internetuppkopplingar. Många bidrar även med bilder på fartyg, vilket berikar tjänsternas innehåll.

Frivilligas roll är särskilt viktig i områden utan officiell eller kommersiell AIS-täckning. Tack vare crowdsourcing blir global och heltäckande fartygsövervakning möjlig.