Sjöbjörnsbåtar

Som sjöbjörnsbåt godkänns båtar lämpade för långfärder i lugnt tempo. Båten ska vara införd i båtregistret hos en sådan segel- eller båtsportförening som har rätt att använda segelföreningsflagga och båten ska vara besiktigad årligen. Också en båt som finns upptagen i en segelförening som är medlem i Svenska Seglarförbundet eller motsvarande register i Sverige kan godkännas i Sjöbjörnarnas båtregister.

Båten ska till minst 50 procent ägas av en medlem i Merikarhut-Sjöbjörnarna ry eller ägas av flera medlemmar tillsammans, och den ska vara lämpad för familjesegling. Därmed kan t.ex. en båt som ägs av ett företag inte godkännas som sjöbjörnsbåt. Om en båt ägs av en familj (föräldrar och barn) behöver alla ägare inte vara medlemmar i föreningen. Varje sjöbjörn som anmälts som ägare betalar registreringsavgift för den första båten. Denna regel gäller inte en make-/makamedlem som är delägare i en samägd båt. För varje båt betalas årligen en båtavgift.

En typisk sjöbjörnsbåt är en trygg och ändamålsenligt utrustad långfärdsbåt som i alla situationer kan manövreras av befälhavaren med familj.

Långfärder till sjöss karakteriseras av ett lugnt tempo. Därför anses snabbgående, planande båtar inte lämpliga som sjöbjörnsbåtar. Maximihastigheten får vara 12–15 knop. S.k. flybridge-båtar godkänns inte som sjöbjörnsbåtar.

Överstora båtar (stort deplacement, djupgående, längd, bredd, vindfång eller höjd) kan orsaka problem och risker för hamnanläggningarna eller andra sjöbjörnsbåtar. Därför godkänns oskäligt stora båtar inte i registret.

Beslut om upptagande av båtar i föreningens båtregister fattas av föreningens styrelse enligt övervägande.

Styrelsen kan av särskilda skäl överväga att godkänna en stor båt i föreningens båtregister, men båten har då inte rätt att förtöja vid bryggorna. Sådana båtar, s.k. stora segelbåtar, utmärks i båtförteckningen med två stjärnor, och för i SB-hamnarna vimpel för stora sjöbjörnsbåtar i salningen.

En hänvisning till en tidigare godkänd båttyp innebär inte en skyldighet för styrelsen att godkänna båten för anteckning i båtregistret. Den som planerar att skaffa en båt som inte klart uppfyller ovan nämnda kriterier bör höra sig för om styrelsens inställning till registreringen innan köpet slås fast.

En båt som ligger i en sjöbjörnshamn ska alltid kunna identifieras. Därför ska båtens namn kunna läsas också från land och sjöbjörnsvimpeln ska alltid vara hissad.

Under seglingssäsongen kan man i normalfall får ett tillfälligt båtintyg via föreningens kansli.

Befäl och besättning

Då en båt för föreningens flagga måste befälhavaren vara medlem i föreningen. I båten ska finnas ett giltigt båtcertifikat från den båtklubb i vars båtregister båten är införd.

Besättningen utgörs i första hand av befälhavarens familj. Befälhavaren har dock även rätt att i båten medföra gäster till sjöbjörnshamnarna, och ansvarar då för deras uppförande. Sjöbjörnshamnarna är dock inte avsedda att användas för representation eller för umgänge med affärsbekanta.

Stora segelbåtar i Sjöbjörnarnas båtregister

En s.k. stor segelbåt är en båt som är väl lämpad för långfärder i Sjöbjörnarnas anda, men som på grund av sin storlek inte kan godkännas i Sjöbjörnarnas båtregister. I praktiken innebär detta att båten till sin storlek (längd och/eller vikt och/eller bredd och/eller höjd) överskrider kriterierna för registrering (storlek över 13,75m/4,2 m/13,5 ton). Kriterierna bygger på Sjöbjörnshamnarnas kapacitet, konstruktioner och säkerhet samt feedbacken från medlemsenkäten.

Det har funnits ett klart behov att kunna uppta stora segelbåtar i föreningens register, enligt medlemsenkäten och eftersom medlemmarna gör allt längre långfärder, räknat i både tid och distans. Enligt stiftelseurkunden är ju Sjöbjörnarna till sin ideologi en förening för långfärdsseglare.

Utgående från detta behov har styrelsen utarbetat riktlinjer för en registreringspolitik för s.k. stora segelbåtar. Också direkt feedback har beaktats i mån av möjlighet.

Stora segelbåtar kan i fortsättningen godkännas i Sjöbjörnarnas båtregister, på vissa villkor. Dessutom gäller vissa begränsningar på grund av båtarnas storlek.

I korthet gäller följande:

  1. De stora segelbåtarna får använda alla hamnar där de tryggt kan ankra under nuvarande och framtida förhållanden.
  2. De stora båtarna får förtöja vid förhalningsbojarna, om det inte medför risk eller olägenhet för andra som använder hamnen.
  3. En stor båt förtöjer aldrig i bryggkonstruktionerna.
  4. En stor båt kan lägga till vid en brygga, om den förtöjs i ringar i berget. På hamnkartorna finns dessutom med pilar angivna förtöjningsställen utanför bryggområdena, där det finns bergsringar, och här är det tillåtet att förtöja.
  5. En stor båt kan förtöja med aktern i en boj, om det är möjligt och väderförhållandena tillåter det. I annat fall används eget ankare.
  6. Befälhavaren ansvarar alltid för båtens förtöjning, och befälhavaren på en stor båt ska särskilt noggrant överväga hur båten tryggt kan förtöjas så att den inte utgör risk för hamnanordningarna eller andra båtar.
  7. Under inga omständigheter får ankringen eller förtöjningen vid boj hindra andra båtar från att tryggt förtöja eller att manövrera i hamnområdet eller från att tryggt anlöpa eller avgå från hamnen, också i mörker.
  8. Ansökan om registrering av en stor båt görs på normalt sätt på blanketten för båtregistrering.
  9. I samband med registreringen av stora båtar beaktas särskilt ankringsutrustningen (punkten ”uppgifter om båtens lämplighet som långfärdsbåt” i ansökan).
  10. Flerskrovsbåtar kan godkännas i båtregistret. De är dock alltid s.k. stora båtar och flerskrovsbåtar har inte rätt att ligga vid brygga.
  11. Styrelsen godkänner registreringen från fall till fall, tills vidare.
  12. En godkänd båt antecknas i båtregistret med en särskild beteckning och båten får en särskild vimpel för stor segelbåt. Båten registreras för användning endast av medlemmen i fråga.
  13. Årsavgiften för en stor båt beräknas enligt båtens bredd, ingen separat avgiftsklass för stora båtar.

Slutligen: Om du planerar att skaffa ny båt och är osäker om den kan införas i Sjöbjörnarnas båtregister som en traditionell båt eller en s.k. stor segelbåt, kan du alltid fråga om saken eller be om ett förhandsbeslut.

Uppdaterad vid styrelsens möte 1.3.2022